Suriname Heritage Festival: je eigen heritage opsnuiven


Sherida Mormon, de motor achter het Suriname Heritage Festival, is enthousiast. Maar om eerlijk te zijn, dat is ze al zes jaren. En dat enthousiasme weet ze al zes jaren over te brengen op anderen. En daar ben ik een van. Vanaf mijn eerste bezoek zo'n vijf jaar geleden ben ik niet meer weg te slaan op het festival. Dat zal ook wel komen door mijn grote liefde voor geschiedenis en dus de nalatenschap van onze voorouders.
Want precies daar draait het om bij het SHF. Het koesteren van onze geschiedenis, zodanig dat de maand maart het 3e toerisme seizoen van Suriname wordt.

De partners van het Suriname Heritage Festival tijdens de persconferentie op 4 maart. 

Komende zondag 6 maart is de officiële start van het festival. Dit jaar niet in Fort Nieuw Amsterdam, maar op het terrein van het districtscommissariaat. En als de festiviteiten al om zeven uur 's morgens beginnen en pas om negen uur 's avonds eindigen, weet je dat er een waslijst aan activiteiten zijn. Zangvogel wedstrijden, culturele groepen van Indonesië en Brazilië, een Javaanse babyshower oftewel Metoni, er is tazza, capoeira, strey lon, strey fiets, Indiase huwelijks fashion, diverse workshops (drums, manden vlechten, fosten prey, muziek workshop met Bongo Charly) en een afsluiting middels het losgooien van de benen.

Het mooie van het SHF is dat er dit jaar twee maanden lang diverse activiteiten zijn onder de paraplu van Heritage.
Zo zijn er op Plantage Peperpot historische fietsritten en een workshop hoe Afingi soep -van de Marrons- klaar te maken.
Bondru Tours heeft verschillende tours uitgezet, zoals de historische stadswandeling, een tour naar de Warapakreek die na 60 jaar weer toegankelijk is en waarlangs er diverse plantages hebben gelegen, en tours naar de koffieplantages Peperpot en Katwijk. Voor de ingezetenen zijn er speciale tarieven, zodat de Surinamers hun eigen land kunnen leren kennen.
Er zijn filmavonden, muziek events, workshops cassave brood bakken, kortom er is genoeg te doen.



Commewijne is deze zondag de spil van het herdenken van onze geschiedenis. Dat is niet verwonderlijk, want aan de oevers van haar rivieren hebben allen onze voorouders voor het eerst voet aan land gezet. Van daaruit heeft de geschiedenis zich uitgezet en moet dus vanuit Commewijne het besef starten onze geschiedenis te cultiveren!

Comments

Popular posts from this blog

Het lied "Zestien April" is een echte traditional

De diepzinnige teksten van Kasekolegende Iwan Esseboom

Johan 'Sjam' Blom: The Number One Showman