Memre Kaseko Award 2019 voor John Jones & Rudi Spa


Ze waren beiden totaal verrast, maar na bekomen te zijn van de schrik waren zij zeer dankbaar voor de Memre Kaseko Award 2019. Deze is vandaag (vrijdag 31 januari 2020) door minister Stephen Tsang van Handel Industrie & Toerisme uitgereikt aan zanger en tekstschrijver John Jones en schuiftrombonist Rudi Spa.


Bij de uitreiking van de Memre Kaseko Award 2019 v.l.n.r.: Gerlind Braam (lid Yari Fu Kaseko werkgroep), Rosita Leeflang (directeur Roseternal Media en trekker Yari Fu Kaseko werkgroep), Rudi Spa (Memre Kaseko Award 2019), Minister Stephen Tsang van Handel Industrie & Toerisme, John Jones (Memre Kaseko Award 2019) en Rachel Koningsbloem - Pinas (directeur Toerisme van het ministerie HI&T)

De awards vervaardigd door kunstenaar Harry Pinas.
Wij van productie bureau Roseternal Media liepen al maanden met de plannen om de award uit te reiken aan de heren op de Friyari Oso fu Iko afgelopen 13 december. Echter kwam er een kink in de kabel toen onze sponsor aangaf niet in staat te zijn de sponsoring toe te zeggen dit jaar. Tijdens een meeting met minister Tsang werd dit gegeven gedeeld, waarop de bewindsman gelijk aanbood om te helpen de heren toch in het zonnetje te zetten. De kunstenaar Harry Pinas werd benadert en werkte samen met ons het idee voor de awards uit. 

Vandaag 31 januari was het eindelijk zover dat we de prachtige awards mochten overdragen. Daarbij dankte de bewindsman de beide heren voor hun inzet voor de kaseko en sprak de hoop uit dat zij daar nog lang mee door mogen gaan. De heren Jones en Spa dankten zowel de bewindsman als Roseternal Media voor de erkenning. 


De keuze om de award dit jaar uit te reiken aan de beide heren was snel gemaakt. Wij maakten een kleine samenvatting van hun verdiensten.

John Jones
 
John Jones krijgt zijn Memre Kaseko Award 2019 van HI&T minister Stephen Tsang.


Sranan yu bana bong en Jong boi boto ne tya lep bana. U kunt niet anders dan een glimlach toveren, zoals ook bij de tori van die oma en Gran Srieka. In de jaren 70 en 80 klinkt de frisse stem van John Jones (Paramaribo, 19-08-1952) met backing van The Action Stars in de vele huiskamers in Surinamers. 
Zingen begon voor John al in de schoolbanken en was hij net als vele anderen die in de jaren 70 een gooi deed naar de overwinning bij het Peace Forever Scholieren Songfestival. Zijn stem bijschaven deed hij dankzij Walther Leerdam en John Nelom, de mannen van het Maranatha Mannenkoor. 
Zich inzetten voor de Surinaamse muziek begon toen hij zich aansloot bij Naks Kawina Band, waar andere grote namen als Alex Villevoort en Wilgo Baarn reeds hun krachten gaven. Toen werd er zonder microfoons en versterkers gezongen. Zie daar de reden voor de super krachtige stem, tot nu toe. 
De urgentie om toch zelf aan de slag te gaan kwam in 1979, want toen werd The Action Stars opgericht met collega politie agenten zoals Jan van Ritter (die de instrumenten had), Kortstam en Roy Lieuw On. Deze overstap was voor John een makkie want intussen had hij jaren tevoor ook al kennis gemaakt met de kaseko muziek. Hij was namelijk ook een poosje lid van de Kaseko Masters, een groep die zelf ook vele andere kaseko zangers heeft voortgebracht. 
John Jones tijdens Sranan Fosten Fesa.
De kriebels om in de pen te kruipen werden steeds scherper en dus kregen wij de overbekende songs als Bana Bon en Gran Srieka, het verhaal van de grootmoeder die ging hengelen en waarvan een srieka –een iets kleinere versie van de krab- zich vastbeet op een wel heel gevoelige plek. Als je John vraagt naar de herkomst van de nummers, dan zijn het waar gebeurde verhalen. We zullen het maar niet vragen of hij dat alles met eigen ogen heeft mogen aanschouwen. 
Naast kaseko werd met The Action Stars ook soul gezongen, ook een ander kenmerk van de kaseko groepen uit die tijd. 

Al heel gauw kwam er een andere uitdaging, want de groep wilde ook salsa en zouk spelen. Maar om dat te doen was muziek lezen een vereiste en dat gebeurde wel in de groep Las Palmas. De muziek kwam toen van Eddie Muringen en Jules Bommel. Las Palmas mocht al snel Max Nijman begeleiden en er kwam een toer naar Nickerie en Moengo. Doordat The Action Stars zoveel samenwerkte met Las Palmas werd het licht bij de stars gedimd. 
Las Palmas en dus John Jones gingen ook naar Nederland en stond er zelfs in het voorprogramma van Oscar de Leon, met de Surinaamse kaseko muziek.

Vandaag aan de dag is John met pensioen uit de politiedienst, maar van stilzitten is geen sprake. Ook toen ik vroeg of hij zijn krachten wilde geven aan het verheffen van de kaseko muziek deed hij spontaan mee. In het Yari fu Kaseko heeft ook hij zijn kennis gedeeld tijdens lezingen. En bij de jaarlijkse Fosten Fesa op 13 december en ooktu e singi wan mofo nanga den jongu wan. John Jones weet niet van ophouden wij zijn dankbaar voor zijn kennis en die hij wil delen.

Tip: als je echt gezellige owru tori wil horen fu fan den kaseko man ben kwai in den dey, ga een koffie of een whiskey drinken met Jones. Yu e lafu te yu kron! 


Rudi Spa

Rudi Spa krijgt zijn Memre Kaseko Award 2019 van HI&T minister Stephen Tsang.

Rudi Orlando Spa werd op 13 september 1952 geboren te Paramaribo met als ouders Olga Celine Louise Krolis (de bekende Ewald 'Krola' Krolis van Caribbean Combo was zijn neef) en Cornelis Rudolf Spa. Hij is nu 67 jaar oud.

Ik ken hem als schuif trombonist en de man aan wie ik bijna alles kan vragen over de kaseko. Bijna alles, omdat hij mij soms na lang en diep nadenken toch door verwijst naar een andere kenner. Mijn kennismaking met hem kwam via de groep Orchestra Alafa, waarvan hij de oprichter is en dus al langer dan 23 jaar de orkestleider is. Zijn sporen zijn echter van lang daarvoor met andere kaseko bands als Dynamics Stars en Super Dynamic Stars. Het verschil? De ene hield op te bestaan of er kwam een afsplitsing en ze gingen verder met de Super. 
Met Alafa ging hij ook buiten de grenzen. Vers is nog in het geheugen 2013. In het kader van de Emancipation Celebration van het eiland Trinidad & Tobago trad de groep er op, samen met een zestal danseressen. Een doorslaand succes als wij de berichten mogen geloven. Ook in Frans Guyana en Curaçao is er kennis gemaakt met deze groep. Hoort u wat ik hoor? Rudi Spa is ook menens de kaseko buiten de grenzen te brengen.

Zijn muziek genen reiken gelukkig veel verder. Een kleine opsomming: voorzitter van het gemengd ensemble Troki (maar hij zingt er ook in), stonfutu van Naks (waar hij ook lezingen verzorgd op aanvraag), en directeur van het cultureel centrum Claudetta Toney te Poelepantje waar hij samen met Eddy Veldman ervoor zorgt dat kinderen er drumlessen kunnen volgen). Hij was eveneens, want deze jongeman heeft inmiddels pensioen getekend, beleidsmedewerker Cultuur op het ministerie van Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur.

Mijn ervaring:
Toen ik de wens uitsprak om een werkgroep in te stellen om meer aandacht te vragen voor de kaseko was het antwoord van Rudi Spa meteen ja. Onvermoeibaar met ons als jongeren komt hij steeds vanaf de Meursweg in Para naar de vergaderingen. En op tijd! Daar mogen we van leren. Hield lezingen en speelde mee tijdens de dansi die wij hielden. Maar hij dacht mee, gaf en geeft nog steeds advies, en a sabi den owru tori. We lachen ons krom wanneer die voorbijkomen. En vanaf dat jaar Yari fu Kaseko 2017 is Rudi Spa een klinkend onderdeel bij de kaseko initiatieven van Roseternal Media.
Memre Kaseko Award 2019 voor Rudi Orlando Spa voor zijn kennis, zijn onvermoeibare inzet, maar misschien nog zijn liefde voor de kaseko waarvan ik zeker weet dat hij die nog vele jaren zal voortzetten.

Eerdere uitreikingen
De Memre Kaseko Award is dit jaar voor de derde keer uitgereikt. Zo werd eerder de Memre Kaseko Award 2017 uitgereikt aan de vocalisten Imro Lioe A Ngie en Johnny de Miranda (+), terwijl de Memre Kaseko Award 2018 ging naar vocalist Iwan Esseboom. Voor 2019 kwamen er twee personen in aanmerking vanwege het eerste lustrum van de Sranan Fosten Fesa die jaarlijks op 13 december wordt gehouden.

Bij overname bronvermelding verplicht!!

Rosita Leeflang
Muziek entrepreneur en directeur Roseternal Media

Comments

Popular posts from this blog

Het lied "Zestien April" is een echte traditional

De diepzinnige teksten van Kasekolegende Iwan Esseboom

Johan 'Sjam' Blom: The Number One Showman