De liefde van Arturo den Hartog (20) voor klassieke muziek

Wie de concerten in de St. Petrus & Paulus Kathedrale Basiliek in Paramaribo bezoekt, kent hem vast en zeker. Wie de concerten al jaren bezoekt, heeft hem net als ik zien ‘opgroeien’. Arturo den Hartog (Paramaribo, 05 juni 1999) verwent ons regelmatig met zijn super gave stem, waarmee hij het liefst klassiek zingt. En sinds 2,5 jaar studeert hij ook nog klassiek. Ik kon het dus niet laten om een kort interview met hem te hebben en met deze blog u ook kennis met hem te laten maken.

Pater Esteban Kross
Lang, vriendelijk en met een smile. Zo loopt hij binnen in de studio van Radio 10 aan de Stadionlaan. Ik zou verwachten dat hij zenuwachtig is, maar al direct na de eerste vraag, lijkt het er meer op dat Arturo graag zijn verhaal deelt en heel relax vertelt hij dat zijn liefde voor zingen al heel jong begon, maar voor het eerst met het publiek is gedeeld, dankzij pater Esteban Kross, de plebaan van de kathedrale basiliek. “Ik ben eigenlijk al heel jong begonnen. Vroeger deed ik het gewoon thuis en vond ik het gewoon leuk om te doen, totdat pater Kross mij een keer thuis op mijn verjaardag hoorde zingen en zei dat hij graag met mij wilde werken.” Arturo was toen slechts zeven jaar en na een paar keer oefenen had hij eindelijk zijn eerste optreden op kerstnacht. Toen nog erg verlegen, alhoewel de verlegenheid hem nog steeds niet heeft verlaten, maar in mijn bescheiden opinie deel is van zijn jonge succes. 
 
Arturo voor het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, Nederland



Countertenor
Arturo zingt klassieke muziek als countertenor. (Een countertenor zingt partijen die traditioneel door vrouwen worden gezongen: de alt en soms zelfs de sopraan en is dus een hoge mannenstem. Het grootste verschil: het geluid van een countertenor is uniek, veel ijler en helderder dan de volle stem van een vrouwelijke alt…red). Maar dat is pas de laatste jaren zo, want aan het begin zong hij als jonge sopraan meer tussen kerkmuziek en klassieke muziek. “Maar op gegeven moment dacht ik de klassieke muziek is wel echt wat ik leuk vind om te doen en zo ben ik ermee verder gegaan.” 

Kathedrale Koorschool
De vorming van zijn stem begon met pater Kross en werd overgenomen door de Kathedrale Koorschool (een bassischool waar leerlingen tijdens lestijd muziek- en kooronderricht krijgen…red.) in Paramaribo. “De koorschool was mijn eerste echte muziekopleiding”, zegt Arturo, die in de vijfde klas van de bassischool voor het eerst in aanraking kwam met deze vorm van muziek educatie. Daar leerde hij de routine van elke dag zingen, omdat zij daar ook elke dag les kregen. Daarnaast leerde hij er ook in een koor te zingen en samen met anderen muziek te maken. “De rest van mijn leven gaat het om muziek maken met anderen, het zij met een pianist, orkest of koor en ook de basis hiervan kreeg ik op de koorschool”, geeft hij de belangrijkheid van waarom zingen in een koor zo belangrijk is. Ook de discipline van elke dag musiceren is erin gestampt. “Toen ik begon, was dat nog bij de oprichting van de school. Toen gingen we elke ochtend naar Ons Erf (een bekende locatie in Paramaribo met een theater zaal…red.) waar wij gedurende 45 minuten zongen. Dat was dus drie kwartier aanwezig zijn voordat de school begon. En dat vergde aardig was discipline. En nu weer tijdens mijn studie, ik heb er aardig wat discipline voor nodig”, zegt Arturo met een lach, duidelijk terugdenkend aan de mooie tijden op de koorschool. 

Koninklijk Conservatorium Den Haag
Arturo is er eerlijk over. Door de strenge vorming in Suriname werd hij in 2017 toegelaten tot het Koninklijk Conservatorium (KC) in Den Haag, Nederland. Maar ook dit ging niet van een leien dakje. Toen Arturo wist dat hij zang wilde studeren, was de volgende uitdaging waar hij dat ging doen. Na verschillende conservatoria in Nederland te hebben nagelopen met de wetenschap dat hij klassieke muziek wilde studeren, ging hij zich oriënteren bij het conservatorium in Den Haag. De eerste stap was het nemen van proeflessen en toen die positief waren, was de belangrijke stap het aanmelden en auditie doen. “En dat is een heel proces, want daar doen heel veel mensen aan mee, vooral in de eerste ronde.” Er zijn namelijk drie rondes, die onder meer bestaan uit het opsturen van filmpjes waar je zelf zingt en een motivatie brief. Op basis hiervan volgt er een uitnodiging om de auditie te doen. “En dan zing voor je zes strenge mensen, tenminste ze lijken heel streng. Ik stond er alleen met een pianist en zong een selectie van mijn repertoire en dan hoop je twee weken later een goede uitslag te krijgen.” Uiteindelijk worden er tussen de zeven en tien mensen uitgekozen per jaar uit de tientallen aanmeldingen. Dat Arturo is gekozen, zegt dus veel over de kwaliteit die hij er neerzette. 

Klassieke zang
De countertenor studeert Klassieke Zang, waaronder ook Opera valt. Met alle kennis die er voorbij komt, worden studenten er heel breed opgeleid. Zijn keus voor het KC had dan ook meerdere redenen, met name vond hij er een goede docent voor zijn stemtype en is het een plek waar hij gedurende zijn studie veel optredens kan hebben. 
En toch is het wat raar dat een 20 jarige zo geboeid is door klassieke muziek dat hij besluit om die te gaan studeren. Maar daar is Arturo zelf het niet echt mee eens en fleurt helemaal op wanneer hij over de muziek praat. Hoewel hij in Suriname kennis maakte met deze muziek, ging er een wereld open toen hij in het buitenland klassieke concerten bezocht. “Ik dacht echt, wow..dit is toch zo mooi.” De schoonheid ligt daarin dat de muziek vaak dichtbij de tekst zit. 

Ondersteuning
“Ik heb heel, heel, heel veel aan mijn ouders gehad”, benadrukt Arturo de ondersteuning voor zijn studie. “Ook van mijn grootouders en familie. Het was soms achter mij aanzitten van ‘Arturo, dit moet je echt doen nu’, maar ook gewoon dat ze in de basiliek waren wanneer ik moest zingen. Dat geeft energie om door te gaan en daar heb ik echt veel aan gehad.” 


Arturo als 9 jarige aan het zingen in de kerk
in Suriname
Motivatie
Jongeren zijn vaak op zoek naar motivatie om de dingen te doen die ze graag willen doen. Voor Arturo kun jij je dromen nastreven door heel hard te werken. “There’s no easy way to success”. Verder is het dagelijks aandacht geven aan je droom. Zelf is Arturo elke dag uren bezig zijn stem te oefenen en hetzelfde te blijven herhalen. Ook met anderen praten over je dromen helpt ontzettend om je weg te banen. 
Studeren vergt veel offers, zoals veel oefenen en lange uren maken, ook in het weekend. Het is ook contacten zoeken, durven een keer auditie te doen, durven om je voor een nieuw project in te schrijven en durven jezelf te laten zien. Het is keihard werken voor je eigen plek, omdat er genoeg anderen zijn die hetzelfde doen en vooral de wil te hebben te doen wat je wilt doen.

'Drie vrouwen'
Hij zat nog maar nauwelijks in Nederland, toen wij in 2018 werden verrast met zijn korte maar zeer ontroerende optreden in de film ‘Drie vrouwen: Over Slavernij en Vrijheid’ van regisseur Ida Does. Ook daarin zingt hij in een kerk waardoor zijn volle stem wordt gedragen door de omgeving. En wie vrienden is met Arturo op facebook, ziet regelmatig momenten van zijn optredens voorbijkomen. Arturo hierover “het is zo anders dan in Suriname zingen. Je hebt in Nederland ook veel meer publiek voor klassieke muziek, maar het gaat tot nu toe heel goed en daar geniet ik net zoveel van als wanneer ik in Suriname mag zingen.”

Twee Dromen
Arturo heeft twee dromen als het gaat om zijn studie. 
De eerste is om de schoonheid van de countertenor uit te brengen. “De afgelopen jaren heb ik in Nederland veel mogen meedoen in Opera’s, optredens kunnen geven, meezingen met ensembles en zelf programma’s kunnen maken voor concertjes die ik graag wil geven. En daar geniet ik zoveel van dat ik daar graag mee door wil gaan en uitbreiden.”
De tweede droom heeft er alles mee te maken om die klassieke muziek veel meer naar Suriname te brengen, zodat het ook hier in bloei kan komen. Volgens Arturo is er zoveel klassieke muziek, die de luisteraar raakt, maar in Suriname nog niet bekend is. “En dat gun ik Surinamers gewoon en daar wil ik mij voor gaan inzetten.” 

En gelukkig Arturo komt na zijn studie terug naar Suriname. Is dat geen goed nieuws? Want dat wil zeggen dat wij ons in de toekomst mogen gaan verheugen op nog meer bijzondere klassieke klanken van ons eigen Surinaams talent op Surinaamse bodem.

door Rosita Leeflang
Muziek entrepreneur en liefhebber

Bij overname bronvermelding verplicht!

Foto's: FB Arturo den Hartog

Comments

  1. Verwend is met een 't': verwent. Is namelijke derde persoon enkelevoud. Een fout die veel gemaakt wordt. Ook vaak mis gaat: gebeurd. Het gebeurd. Is dus ook met een 't': het gebeurt. Ook derde persoon enkelvoud.


    Arturo den Hartog (Paramaribo, 05 juni 1999) verwend ons regelmatig met zijn super gave stem, waarmee hij het

    ReplyDelete
  2. Met bewondering luister ik deze morgen naar Arturo in de eucharistieviering op tv.

    Graag wil ik weten,wie de vaste gezangen componeerde.Wij zongen deze Mis bij ons kerkkoor en ik herinner de componist niet meer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bijna een jaar verder, ik zou niet weten over wie het gaat, anders had ik u graag daarbij geholpen.

      Delete
  3. Leuk dit te lezen. Ik ben parochiaan van de St. Bonifatiuskerk en hoor Arturo vaker zingen, maar nu dank zij de tv uitzending van vanmorgen weet ik z'n naam en kom ik meer over hem te weten. Hoop dat we in Rijswijk nog lang van zijn zang mogen genieten.

    ReplyDelete
  4. Mijn man en ik hebben vanmorgen tijdens de H.Mis op televisie enorm genoten van de prachtige zang van Arturo den Hartog. Het heeft ons ontroerd. we wensen hem een prachtige toekomst toe in de muziek en hopen nog veel van hem te horen en te genieten!!!

    ReplyDelete
  5. In deze coronatijd kijk ik vanuit België iedere zondagmorgen naar de misviering bij KRO. Ook vandaag genoten van de heldere, zuivere en hemelse klanken van Arturo, wat een talent ! Hij zal het nog ver schoppen, reken maar ! Grtz vanuit België

    ReplyDelete
  6. Zoals elke zondag luister en kijk ik naar de Eucharistieviering via de KRO die waar dan ook uitgezonden mij immer vreugde schenkt. Vanmorgen werd ik diep geraakt door de "hemels" mooie stem van Arturo, een warme klank kleur rijke stem die mij zelfs mijn koffie deed vergeten. Ik wens hem een succesvolle toekomst in de prachtige, maar moeilijke wereld van de klassieke muziek in al al zijn facetten.

    ReplyDelete
  7. De documentaire Barok in Paramaribo gezien?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Het lied "Zestien April" is een echte traditional

De diepzinnige teksten van Kasekolegende Iwan Esseboom

Happy Boys ná Lieve Hugo