Happy Boys ná Lieve Hugo

Happy Boys in samenstelling ná het overlijden van Lieve Hugo (zie voor de namen hieronder)

Happy Boys (1974 - 1980) staat het beste bekend als de band van de King of Kaseko Lieve Hugo ook wel Iko genoemd. Bijzonder is het gegeven dat zoals ik eerder dacht de band niet door Iko is opgericht.
De groep werd bij elkaar gebracht door Stan Lokhin met mannen als René van der Lande (trompet), Botai 'Mighty Botai' Felter (zang), Eugene Bonam (drums), Cabenda (gitaar) en Layo Gilles (bas). Ze namen de naam Happy Boys toen Cabenda werd vervangen door Harold Biervliet en Botai door Lieve Hugo. De groep en arrangeur Lokhin stonden ongetwijfeld en onmiskenbaar aan de basis van het succes van Hugo Uiterloo.

Na het overlijden van de Iko in november 1975 besloot de groep verder te gaan. Ze moesten echter dringend op zoek naar lead vocals. Neef Edgar 'Bugru' Burgos (van Lieve Hugo) was de eerste keus maar in eerste instantie weigerde hij. Vervolgens was het Orlando Seymonson die de zware taak op zich nam. Gelukkig bedacht Bugru zich en samen met Orlando was hij de lead vocals op de twee albums van Happy Boys. De meest populaire was de eerste LP uit 1977 'Akoeba', met de bekende titel track 'Akoeba' en 'Veanti', terwijl een jaar later 'Switi Momo' werd uitgebracht. Met hits als 'Libi soema nanga dagoe' en 'Joe no'm bemoei'.
Daarnaast werden ook drie singles uitgebracht. Eerst in 1976 een single met de nummers 'Surinamers in Nederland' en 'Hai mi wani si ding'. In 1977 met de nieuwe song Kronto op de A-kant (geschreven door Carlo Brandon en Edgar Burgos en een cover song van 'Cocaine in my brain van Dillinger), en Akoeba die opnieuw werd uitgebracht op de B zijde. In hetzelfde jaar werden Memoria Fu Iko en Veanti ook opnieuw op single uitgebracht.
Tot slot bracht de platen maatschappij Dureco in 1993 nog een verzamel cd uit met de grootste hits van de groep.


Achterkant van de 2e LP Switi Momo









Alle songs van de LP 'Akoeba' (1977)

A kant: Akoeba, Memoria Foe Iko, Veanti, Dji Den en Wan Dei.

B kant: Now Akaba Foe Foe Troe, Lobi Lowe, Lee Hatti Moro Zoro, Don't Care en Ba Soekoe







Alle songs van de LP 'Switi Momo' (1978)


A kant: Switi Momo, Tangi foe Nengre, Bromtji foe mi Djari, Jorka Soepoe en Kokoroko


B kant: Tandamai, Libi Soema nanga Dagoe, Don't you believe it, Joe no'm Bemoei en Yo Yo.




















Ook bij Happy Boys hoort het om de enorme bijdrage van Stan Lokhin te noemen, die veel van de arrangementen voor zijn rekening nam, net als in de tijd van Lieve Hugo. Wij moeten misschien ook durven stellen dat het mede door deze sterke arrangementen de muziek van vele artiesten waaronder die van Happy Boys rasechte hits werden.


De eerste foto hierboven kwam ik tegen op facebook in een post van Cheryll Dolorita van Leeuwaarde die het op haar beurt had uit het archief van Harold Biervliet. Zo nieuwsgierig als ik ben, ging ik dus op zoek naar de namen van de leden, aangezien de gezichten mij niks zeggen. En dus van links naar rechts op de foto staan de volgende leden van Happy Boys:
Carlo Brandon (saxofoon), Harold Schet (trompet), Dennis Gilles (bas), Orlando Seymonson (lead vocals), Edgar Burgos (percussie en lead vocals), Iwan Vaudeville (drum), Wilfred Blue (lead vocals) en Harold Biervliet (gitaar).

In aantal jaren was hun bestaan kort, maar zeker krachtig. Haast eenieder die in de zes jaren talent heeft gegeven aan de groep is in de jaren daarna nog verder gegaan met muziek maken. De bekendste van de groep blijft Edgar 'Bugru' Burgos die bij het uiteenvallen van Happy Boys, gelijk zijn eigen anno 2019 nog steeds zeer succesvolle groep Trafassi oprichtte. Daarnaast zijn voor zover bekend naast Bugru alleen nog Harold Biervliet, Harold Schet en Ivor (Calender) Mitchell in ons midden.

Happy Boys zal altijd onlosmakelijk verbonden zijn aan de King of Kaseko, maar wat we zeker ook niet zullen vergeten is dat ze in hun eigen kracht onze muziek op niet mis te verstane wijze eveneens hebben verrijkt.

Bij overname is bronvermelding gewenst! (roseternal.blogspot.com)
Voor vragen en/of opmerkingen laat gerust een comment achter.

Leerling Muziekkenner
Roseternal

Comments

  1. Hi,
    weet jij misschien iets meer over Orlando Seymonson m.b.t andere groepen waar hij in gespeeeld heeft voor zijn vertrek naar Nederland. Volgens mij heeft hij ook bij Orchestra Washboard gespeeld. Ik meen dat ik heb hem in 1969 heb gezien tijdens een dansi waar hij deel uitmaakte van de groep. In die tijd werden vaak leen muzikanten gebruikt als iemand niet kon van de groep.
    Ben Feurich
    https://www.youtube.com/channel/UC6V-LN-I1cf1EGGaCwJHX1w

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoi Ben Feurich,
      Ik weet niet waarom ik dit nu pas zie, ik moet de instellingen hiervan weer eens nagaan. En ik weet helaas weinig over Orlando Seymonson, behalve z'n prachtige stem en zijn tijd in de Happy Boys. Maar dat van leenmuzikanten is tot de dag van vandaag zo, dus het zou best kunnen.
      Odi!

      Delete
  2. Correctie: De naam is Iwan Vaudelle. De broer van Harold Biervliet.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Het lied "Zestien April" is een echte traditional

De diepzinnige teksten van Kasekolegende Iwan Esseboom