Moengo Festival: ondersteuning lokale gemeenschappen




Kunstenaars uit Frans-Guyana op dag 2 bezig met hun kunstwerk

Maar liefst 23 kunstenaars zijn neergestreken in Moengo, Marowijne. Een mix van beeldende kunstenaars uit Nederland, Frans Guyana en natuurlijk van eigen bodem. Ze laten zich inspireren door het thema Tembe Fu Libiom de kunst van het overleven door de marron tentoon te stellen. Een deel van de groep kent het klappen van de zweep omdat zij eerder gedurende hun 3 maanden in residentie onderzoek hebben gedaan en daaruit reeds een kunstwerk gemaakt. voor de rest is het nieuw terrein, maar zij hoeven niet te vrezen omdat er hulp genoeg is. In deze groep zitten er 7 vrouwelijke kunstenaars, maar alle hulp bij het opzetten van de kunstwerken komt van vrouwen uit de dorpen. Ze zijn op zoek gegaan naar die hulp, zoals het maken van kleding, maar is hun product ook onderdeel van het kunstwerk. “Een school voorbeeld van voor, door en met de plaatselijke gemeenschap. Precies zoals ons doel voorschrijft”, zegt initiatiefnemer en kunstenaar Marcel Pinas. 

Jongeren in Moengo komen aan hun trekken wanneer ze de kunstenaars mogen assisteren

Moengo Festival of Visual Arts 2018 is het zesde festival sinds haar ontstaan in 2013. Inmiddels staan als resultaat daarvan 28 kunstwerken in het eerste kunstpark van Suriname. En dit aantal moet blijven groeien. Met de kunst map, speciaal ontwikkelt voor het festival, kunt u op uw eentje met deze map in de hand op uw eigen tijd de werken bezoeken. De uitleg erbij maken het een stuk makkelijker om te begrijpen.

Maar het wordt mooier, want er komen 23 kunstwerken bij, waarbij gebruik is gemaakt van pangi’s, maskers, planten, worden er foto’s gemaakt en is er houtsnijwerk met motieven en symbolen. Zowel binnen als buiten CAMM 2 zijn er (ruimtelijke) installaties. In de schoongemaakte rechter vleugel die verder in haar originele staat wordt gelaten wordt het op uw tijd genieten van hetgeen aan u wordt gepresenteerd. 

De lokale gemeenschappen zijn een drijfveer bij het vervaardigen van de kunstwerken


De voorbereidingen zijn in volle gang. Het enige dat ontbreekt is het publiek om de lokale bevolking een hart onder de riem te sturen. En u hoeft er zelf niet naar toe te rijden, want de organisatie zet een bus in. Zelf rijden mag ook. Ook logeren kan. Want de rust in Moengo is wat u nodig heeft aan het eind van een hectische week. Tot ziens in Moengo; het eerste en enige kunstpark van Suriname!

De opening van Moengo Festival of Visual Arts, Tembe fu Libi II is op vrijdag 17 augustus om 11.30 bij CAMM 2. Meer informatie: 341041 / info@kibiifoundation.org


Samen werken is samen succes boeken

Comments

Popular posts from this blog

Het lied "Zestien April" is een echte traditional

De diepzinnige teksten van Kasekolegende Iwan Esseboom

Johan 'Sjam' Blom: The Number One Showman